KRONER

Tandlægerne Kanalens Kvarter tilbyder kroner til patienter, hvis tænder er svækkede og har brug for at blive styrket af en omsluttende hætte. En krone kan fremstilles af forskellige holdbare materialer og ligner en helt almindelig tand.

Kroner fremstilles i et laboratorium af tandteknikkere i ren metal, keramik eller en kombination af disse.

Hvornår skal der laves en krone?

En kronebehandling foretages, når en almindelig fyldning ikke vil holde. Dette kan fx. være, hvis der er for lidt tandsubstans tilbage efter en gammel fyldning eller et hul i tanden, er blevet fjernet. Hvis en fyldning bliver for stor, kan den knække ved stor belastning. Hvis en ældre sølvfyldning har slået revner i tanden (infraktion), bør den udskiftes, helst inden tanden knækker, da der her vil være mere tandsubstans tilbage at sætte kronen på. Revner kan også opstå på anden vis, fx ved et traume. Rodbehandlede kindtænder bør altid forsynes med en krone, så snart tanden er symptomfri. Rodbehandlede tænder er langt mere porøse end levende tænder, da man både har været nødsaget til at fjerne en større mængde tandsubstans både det syge carierede tandvæv og det raske tandvæv for at komme ind til det syge nervevæv i. Tanden bliver mere skrøbelig, da man i forbindelse med rodbehandlingen også fjerner tandens blodforsyning. Tanden vil nu fremstå mere glasagtig og have langt mindre tandsubstans tilbage til at modstå de store tyggekræfter tænderne udsættes for. Derfor vil der være stor risiko for, at den knækker. Det kan være nødvendigt at understøtte kronen med en plastisk opbygning og/eller en stift, hvis der er for lidt tandsubstans tilbage at sætte kronen på.

Behandlingen

Før behandlingen påbegyndes, tages der et røntgenbillede af tanden, så man sikrer sig, at der ikke er nogle indikationer for, at behandlingen ikke bør påbegyndes fx. rodspidsbetændelse. Dernæst bliver der lagt en bedøvelse, så du er smertedækket undervejs i behandlingen. Mens bedøvelsen begynder at virke, tages der aftryk af tanden med silikone eller scannes med en 3D-scanner. Nu kan tandlægen begynde at slibe tanden, så den får de ønskede dimensioner. Tanden bliver slebet både i højde og omkreds, samt en smule ned under tandkødskanten for at opnå helt tæt tilslutning, der skal give patienten de bedste muligheder for at holde rent, så nye caries-angreb forhindres. Efter tanden er slebet til, scannes den igen og sendes sammen med en farveprøve til et dentallaboratorium, der står for den tekniske del. Tandlægen sætter nu en midlertidig hætte på den afslebne tand, som patienten har på, til kronen kommer retur fra tandteknikeren. Patienten kommer igen efter ca. 1 uge, hvor den nye færdige krone cementeres på den afslebne tand. Først afprøver tandlægen, at kronen passer som den skal, hvorefter kronen påsættes. Eventuel overskydende cement fjernes, og afslutningsvis vil tandlægen sikre sig, at den nye krone ikke er for høj og sliber den eventuelt til. Tanden er nu klar til brug, som var det patients egen.

Hvis du ønsker at høre mere om dine muligheder, så ring på telefon 43 64 89 80 eller skriv til os..

SKRIV TIL OS

    Tandlægerne Kanalens Kvarter

    Kanalens Kvarter 168
    2620 Albertslund
    Telefon 43 64 89 80
    mail@tandlægernekanalenskvarter.dk