TANDEFTERSYN

Regelmæssige tandlægebesøg sikrer dig, at dine tænder og dit tandkød er sundt og sparer dig for mange bekymringer på den lange bane.

Ved et almindeligt eftersyn vil tandlægen eller tandplejeren foretage et grundigt eftersyn af slimhinder og tænder. Eftersynet kan desuden understøttes af røntgenbilleder for at stille den rette diagnose og afsluttes med en tandrensning. Har du begyndende huller eller tandkødsbetændelse, kan det være nødvendigt at give dig en individuel forebyggende behandling (IFB), hvor du bl.a. får en grundig instruktion i at børste tænder og bruge tandtråd. Det giver dig de bedste forudsætninger for en god mundhygiejne, så du undgår større behandlinger.

Diagnosticeres du med parodontose, har du et større behandlingsbehov, end hvad en almindelig tandrensning kan klare. Der vil derfor være behov for behandlingsplanlægning og information, før man går i gang med denne type behandling (se mere under behandlingen af parodontose).

Grøn, gul eller rød

Alle patienter vil ved et eftersyn blive inddelt i en risikoprofil, der er grøn, gul eller rød. Dette foreskrives i Sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinjer, der bestemmer, at tandlægens og tandplejerens fornemmeste opgave er at vurdere din samlede risikoprofil, således at du får det rette tilskud og indkaldeinterval.

 • Den grønne kategori er for patienter uden aktiv sygdomsaktivitet i mundhulen, og du vil som patient derfor ikke have behov for at komme oftere end hver 12-24. måned. I forbindelse med undersøgelser vil du kunne få et tilskud fra din region til tandrensning. Er du grøn patient er der tilskud til ét årligt eftersyn, men du er selvfølgelig velkommen til at komme oftere.
 • Den gule kategori er for patienter diagnosticeret med aktiv sygdom i mundhulen, der selv er i stand til at ændre på de sygdomsfremkaldende faktorer. Det kan være at modtage instruktion i korrekt mundhygiejne, stoppe med at ryge eller mindske sukkerindtaget. Som patient i den gule kategori kan du få tilskud til flere fokuserede undersøgelser i løbet af året. Indkaldeintervallet for den gule patient afhænger af tandlægens / tandplejerens faglige individuelle vurdering af dit behov.
 • Den røde kategori er for patienter diagnosticeret med aktiv sygdom i mundhulen, hvor tandlægen eller tandplejeren vurderer, at patienten ikke selv kan ændre på de sygdomsfremkaldende faktorer, fx fordi du har diabetes eller nedsat immunforsvar. Er du i den røde kategori, vil du blive indkaldt ud fra behandlerens faglige vurdering af dit behandlingsbehov. Røde patienter vil som regel blive indkaldt oftere end gule og vil få tilskud til den nødvendige forebyggende behandling og kontrol.

Hvis du ønsker at høre mere så ring på telefon 43 64 89 80 eller skriv til os.

SKRIV TIL OS

  Tandlægerne Kanalens Kvarter

  Kanalens Kvarter 168
  2620 Albertslund
  Telefon 43 64 89 80
  mail@tandlægernekanalenskvarter.dk